Wat is vermogensbeheer?
Vermogensbeheer betekent dat je geld laat beheren door iemand die daar gespecialiseerd in is. Vermogensbeheerders beleggen vermogen met als doel rendement te behalen. Vroeger vereiste dit een hoge inleg, maar tegenwoordig hoeft dat niet zo te zijn. In dit artikel bespreken we wat vermogensbeheer is, wat voor soorten er zijn en hoe het werkt.
Verschil individueel en collectief vermogensbeheer
Er zijn twee verschillende soorten vermogensbeheer: individueel en collectief. Individueel vermogensbeheer is maatwerk. Er wordt gekeken naar jouw situatie en op basis hiervan een beleggingsplan gemaakt. Vaak is voor individueel vermogensbeheer een hoge inleg (vanaf €100.000,-) vereist.
Collectief vermogensbeheer betekent dat er vermogens van meerdere mensen tegelijk worden beheerd. Denk bijvoorbeeld aan een pensioenfonds. Collectieve vermogensbeheerders gebruiken vaak modelportefeuilles. Dit zijn vooraf opgestelde beleggingsstrategieën met een laag, middel of hoog risico. Het voordeel is dat je vaak met een relatief lage inleg aan de slag kunt. Het nadeel is dat een collectieve vermogensbeheerder geen rekening houdt met jouw situatie, wensen en doelen.
Terwijl hoe beter een beleggingsstrategie bij je past, des te fijner je beleggingsreis is. Met een persoonlijke beleggingsstrategie wordt er gekeken naar de ideale route naar je doel. Helemaal afgestemd op wie je bent en wat je wilt. Dat is de kracht van individueel vermogensbeheer.
Wat is online vermogensbeheer?
De laatste jaren zijn er een aantal online collectieve vermogensbeheerders op de markt verschenen. Hierdoor werd vermogensbeheer voor een grotere groep mensen beschikbaar. Ook deze online collectieve vermogensbeheerders hanteren modelportefeuilles en een laag instapbedrag.
De beleggingsstrategieën van deze vermogensbeheerders zijn vergelijkbaar met elkaar, al kunnen individuele beleggingsproducten verschillen. Ze spreiden vermogen door in verschillende landen, sectoren en industrieën te beleggen. Veel vermogensbeheerders gebruiken hiervoor een combinatie van beleggingsfondsen en ETF’s.
Vermogensbeheer en vergunningen
Vermogensbeheerders hebben een vergunning nodig van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook staan zij bij hen onder toezicht. Er zijn regels waar zij zich aan moeten houden alvorens zij vermogens mogen beheren. Denk aan solvabiliteitseisen, eisen voor ‘goed bestuur’ en opleidingseisen voor specifiek personeel. Voldoet een vermogensbeheerder niet aan alle eisen? Dan kan de vergunning (tijdelijk) worden onthouden of ingetrokken. Wil je je vermogen laten beheren door een vermogensbeheerder? Bekijk dan eerst of deze partij een geldige licentie heeft van de AFM.
Past vermogensbeheer bij jou?
Als je geld wilt laten werken, maar weinig tijd of zin hebt om je te verdiepen in beleggen, kan vermogensbeheer een goede keuze zijn. Het is dan wel van belang dat je goed weet met welk bedrag je comfortabel kunt beleggen. Andere aspecten om op te letten als je een vermogensbeheerder kiest zijn:
- Welke beleggingen gebruikt de vermogensbeheerder?
- Hoe zien de kosten eruit?
- Welke bescherming heb ik op mijn beleggingen?
- In hoeverre behoud ik controle over mijn beleggingen?
- Wat is de verhouding tussen mogelijk rendement en risico?
Zorgeloos geld vermogen laten beheren?
Wil je wel je geld aan het werk zetten, maar heb je geen tijd of zin om je te verdiepen in beleggen? Vive is een online individuele vermogensbeheerder. Wij zetten jouw geld aan het werk met een persoonlijk beleggingsplan op maat en voeren deze voor je uit. Zo bouw je vermogen terwijl je nauwelijks iets hoeft te doen. Hier lees je meer over wat we doen, maar je kunt ook eenvoudig de app proberen.
Let op! Beleggen brengt risico's met zich mee.