Waarom oude pensioenfondsen niet meer aansluiten bij de maatschappij en individuele behoeften
Traditionele pensioenregelingen zijn als een one-size-fits-all pak, terwijl een maatpak veel beter past én staat. Stel je twee werknemers voor: de een heeft een stabiele, lange loopbaan en wil rustig zijn pensioen opbouwen, terwijl de ander juist flexibeler werkt, regelmatig van baan wisselt en sneller zijn spaardoelen wil behalen. In een collectief pensioenfonds krijgen beide werknemers exact dezelfde regeling. Dit betekent dat de flexibele werknemer niet genoeg kan bijsturen om zijn of haar pensioendoelen te halen. In een individueel pensioenmodel zou deze werknemer meer controle hebben over de inleg en portefeuille, waardoor de kans veel groter is dat de gewenste doelen wél bereikt worden.
Dit gebrek aan flexibiliteit raakt niet alleen de werknemers, maar legt ook een zware last op werkgevers. Aan collectieve pensioenregelingen zitten financiële risico's vast en ze leveren veel administratief werk op. Laten we eens dieper ingaan op de specifieke kosten en risico’s die traditionele pensioenfondsen met zich meebrengen voor werkgevers.
De kosten en risico's van traditionele pensioenfondsen voor werkgevers
Traditionele pensioenregelingen zijn ontworpen voor een tijd waarin werknemers hun hele carrière bij één werkgever doorbrachten. Maar dit is nu al lang niet meer zo. De groeiende flexibiliteit in carrières, waarbij werknemers vaker van baan wisselen of in flexibele arbeidsvormen werken, vraagt om een pensioenoplossing die aansluit bij individuele behoeften.
Werknemers hebben niet de mogelijkheid om hun inleg of portefeuille aan te passen aan hun persoonlijke situatie. Dit collectieve karakter, waarbij iedereen onder één vastomlijnd plan valt, houdt geen rekening met de unieke behoeften van werknemers.
Daarnaast zijn werkgevers minder bereid om de risico's te dragen die gepaard gaan met traditionele pensioenregelingen. De administratieve complexiteit en financiële lasten, zoals het bijstorten bij tekorten in pensioenfondsen, maken het systeem onaantrekkelijk voor bedrijven. Het legt de verantwoordelijkheid voor mogelijke tekorten bij werkgevers, iets wat veel bedrijven proberen te vermijden.
Zoals Alexander Brouwer, oprichter van Vive, uitlegt: "Als individu moet je grip krijgen op je toekomst. Je moet de mogelijkheid hebben om te sturen op je financiële doelen, net zoals pensioenbestuurders dat doen voor collectieve fondsen. Dit noemen we governance, oftewel zelfbeschikking: de mogelijkheid om effectief beslissingen te nemen over je eigen financiële situatie.”
En dat is ook precies waarom Vive is opgericht. Om werkgevers en werknemers een alternatief te bieden dat beter aansluit op de maatschappij zoals die nu is en op de individuele behoeften van werknemers.
Voordelen van een nieuw pensioenmodel
Het nieuwe model van Vive sluit naadloos aan bij de behoeften van werknemers én werkgevers. Voor werknemers biedt het model van Vive belangrijke voordelen. Ten eerste krijgen ze meer inzicht en controle over hun pensioenopbouw. Door toegang tot tools zoals scenario-analyses kunnen ze zien hoe hun pensioen zich in de toekomst kan ontwikkelen en tijdig bijsturen als dat nodig is. Dit zorgt voor minder onzekerheid en meer vertrouwen in hun financiële toekomst.
Daarnaast biedt Vive flexibiliteit: werknemers kunnen hun spaardoelen aanpassen aan hun levensfase, of dat nu het opbouwen van pensioen, sparen voor een huis, of geld opzij zetten voor een wereldreis is. Deze persoonlijke aanpak zorgt voor een grotere betrokkenheid en motivatie om actief met hun financiële toekomst bezig te zijn.
En het mooie is dat deze benadering ook voor werkgevers aanzienlijke kosten en risico’s wegneemt.
Werkgevers profiteren van:
- Lagere risico’s: Geen onverwachte bijstortingen meer om tekorten op te vangen in een collectief pensioenfonds.
- Minder complexiteit: In plaats van vast te zitten aan ingewikkelde en verouderde pensioenregels, bied jij je werknemers een flexibele oplossing die zich aanpast aan hun persoonlijke doelen. Bovendien nemen ze hun zak goud gewoon mee als ze naar een andere werkgever gaan.
- Grotere betrokkenheid van werknemers: Medewerkers krijgen meer inzicht en controle over hun pensioen, wat zorgt voor een grotere betrokkenheid en tevredenheid. Denk aan gesprekken rond de koffie machine over hun inleg of de rendementen die ze tot nu toe hebben.
- Aantrekkelijk werkgeverschap: In een competitieve arbeidsmarkt kun je je onderscheiden met een modern en flexibel pensioenmodel dat aansluit bij de behoeften van je medewerkers.
Door middel van geavanceerde tools, zoals scenario-analyses met 2000 mogelijke uitkomsten, kunnen werknemers inzicht krijgen in hun toekomstige pensioenopbouw. Als werkgever hoef je niet langer bij te dragen aan een inflexibel systeem, maar bied je je werknemers een tool waarmee zij zelfstandig hun pensioen kunnen beheren en optimaliseren.
Wil je voorkomen dat je vastzit aan een inflexibel en kostbaar pensioenmodel? Ontdek hoe Vive je werknemers meer controle geeft én je bedrijf ontlast. Neem vandaag nog contact met ons op!