Verantwoord beleggen bij Vive: wat houdt onze lichtgroene aanpak in?
Verantwoord beleggen bij Vive: wat houdt onze lichtgroene aanpak in?
Wist je dat Vive als beleggingsproduct een SFDR Artikel 8 classificatie heeft? Met andere woorden: wij zijn lichtgroen. Dat klinkt misschien abstract, maar het betekent simpelweg dat we duurzaamheid serieus nemen in onze beleggingsaanpak. In deze blog leggen we op een heldere en toegankelijke manier uit wat die SFDR-indeling inhoudt, waarom Vive lichtgroen is (en geen donkergroene aanbieder), en hoe ons duurzaamheidsbeleid werkt in de praktijk. Zo weet jij precies hoe wij verantwoord beleggen – zonder ingewikkelde jargon.
SFDR: grijs, lichtgroen of donkergroen?
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) is een Europese richtlijn die financiële producten indeelt op duurzaamheid. Eenvoudig gezegd zijn er drie kleurgroepen:
- Artikel 6 (grijs): Deze beleggingen houden geen rekening met specifieke duurzaamheidscriteria. Ze zijn als het ware “kleurloos” op duurzaamheidsvlak – hier speelt duurzaamheid geen rol van betekenis. Dus wordt er intern niet gestuurd op dit vlak, ook worden de beleggingsproducten die je afneemt via die partij niet getoetst aan ESG-criteria.
- Artikel 8 (lichtgroen): Deze beleggingen houden wél rekening met milieu- en sociale kenmerken, maar duurzaamheid is niet per se het enige doel. Denk aan fondsen die bedrijven selecteren op basis van ESG-factoren (Environment, Social, Governance) of bepaalde schadelijke bedrijven uitsluiten. Ze zijn “lichtgroen” omdat ze duidelijk groener zijn dan grijs, maar niet volledig groen tot in de kern.
- Artikel 9 (donkergroen): Dit zijn de hardcore duurzame beleggingen. Donkergroene fondsen hebben duurzaamheid als expliciet doel op zich. Ze investeren bijvoorbeeld uitsluitend in projecten of bedrijven met een meetbare positieve impact op klimaat of samenleving. Deze fondsen zijn zo groen als een weelderig bos: duurzaamheid staat centraal in alles wat ze doen. In de praktijk blijft dit nog lastig om goed vol te houden, wel is het een mooi streven en laat zien dat we met zijn alle de goede kant op beleggen.
Beleggingen die niet in de groene categorieën vallen, worden dus als grijs (artikel 6) gezien. Vive kiest er bewust voor om niet in grijze beleggingen te investeren, maar juist in lichtgroene (artikel 8) beleggingen. Onze beleggingsportefeuille valt volledig in die lichtgroene categorie. Maar waarom “slechts” lichtgroen en niet donkergroen? Dat leggen we graag uit.
Waarom is Vive lichtgroen en geen donkergroene aanbieder?
Je vraagt je misschien af: als duurzaamheid zo belangrijk is voor Vive, waarom gaan we dan niet all-in als donkergroen (artikel 9)? Kort gezegd: we combineren duurzaam beleggen met een brede, gebalanceerde beleggingsstrategie. Artikel 9-fondsen moeten een specifieke duurzame doelstelling hebben en vrijwel alleen investeren in duurzame projecten of bedrijven. Dat klinkt mooi, maar brengt ook beperkingen met zich mee – bijvoorbeeld minder spreiding, vaste oppot termijnen of hogere kosten – en is niet voor elke belegger geschikt.
Vive kiest voor een praktische middenweg: we promoten duurzame en sociale kenmerken (daarom zijn we lichtgroen), maar we hebben niet de strikte verplichting om alléén in 100% duurzame beleggingen te zitten. Zo kunnen we een goed gespreide portefeuille aanbieden met oog voor zowel rendement als verantwoordelijkheid.
Bovendien zijn sommige beleggingscategorieën lastig als “groen” te bestempelen. Een voorbeeld is staatsobligaties. Overheidsobligaties zijn belangrijk voor een stabiele portefeuille, maar krijgen zelden een duurzaamheidslabel (ze vallen vaak onder artikel 6, want landen krijgen geen ESG-rating zoals bedrijven dat doen). Omdat Vive ook in dit soort beleggingen belegt voor een gezonde spreiding, kunnen we niet zeggen dat alles donkergroen is. We zijn eerlijk: we beloven geen volledig donkergroene wereldreis, maar wel een heel bewust gekozen lichtgroene route.
Lichtgroen betekent dus dat we duurzaamheid serieus meenemen, zonder te pretenderen dat elke euro een directe impact-investering is. Dat past bij onze filosofie: zo duurzaam mogelijk beleggen binnen verstandige kaders. Maar wat doen we dan precies? Hieronder lees je hoe ons duurzaamheidsbeleid in elkaar zit.
Hoe belegt Vive verantwoord?
“Lichtgroen” is niet zomaar een sticker voor ons – het zit in onze hele aanpak. We hebben een uitgebreid duurzaamheidsbeleid opgesteld, maar we houden het hier begrijpelijk. Onze aanpak draait om drie pijlers: uitsluitingen, ESG-integratie (best-in-class selectie) en actief eigenaarschap (engagement & stembeleid). Hiermee zorgen we dat jouw geld niet in dubieuze zaken belandt, wél in koplopers op duurzaamheidsgebied, en dat we bedrijven blijven aansporen om groener en socialer te worden.
Uitsluitingen en sociale kenmerken: wat we niet doen
Allereerst sluiten we bepaalde investeringen resoluut uit. Vive belegt niet in “foute” sectoren of bedrijven die haaks staan op duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zo investeren we niet in bedrijven die betrokken zijn bij controversiële wapens (denk aan clusterbommen of kernwapens). Ook bedrijven die een groot deel van hun omzet uit tabaksproductie halen, vallen bij ons af. Verder mijden we ondernemingen die stelselmatig ernstige controverses hebben op het gebied van milieu, mensenrechten, arbeidsrechten of corrupt bestuur. En bedrijven die de UN Global Compact-principes van de Verenigde Naties overtreden (basisprincipes voor mensenrechten, arbeid, milieu en anti-corruptie) komen er bij ons ook niet in.
Met dit strenge uitsluitingsbeleid zorgen we er zo goed mogelijk voor dat jouw geld niet bijdraagt aan activiteiten die schadelijk zijn voor mens of planeet. We promoveren hiermee ook bepaalde sociale kenmerken: door bijvoorbeeld wapens en schendingen van mensenrechten uit te sluiten, bevorderen we vrede, veiligheid en eerbiediging van arbeidsrechten indirect via onze beleggingen. Bovendien helpt uitsluiten om de grootste negatieve effecten van beleggingen te vermijden. (In vaktermen letten we op de Principle Adverse Impact (PAI) indicatoren – dat zijn indicatoren voor negatieve impact, zoals broeikasgasuitstoot of controversiële wapens. Door onze strenge selectie beperken we die nadelige impacts zoveel mogelijk van meet af aan.)
Kortom: wat we níet doen, is minstens zo belangrijk als wat we wél doen. Geen wapens, geen tabak, geen notoire boosdoeners – dat is stap één van verantwoord beleggen bij Vive.
ESG-integratie en best-in-class selectie: de koplopers eruit pikken
Naast het uitsluiten van slechte zaken, richten we ons op het íntegreren van duurzaamheid bij alles wat we wél opnemen. ESG-integratie betekent dat we bij onze investeringskeuzes letten op hoe bedrijven en fondsen scoren op Environment, Social & Governance (milieu, mens & maatschappij, en goed bestuur). Het is eigenlijk een chique term voor een simpel idee: niet alleen naar de financiële kant kijken, maar ook naar de impact en het gedrag van een bedrijf.
Concreet selecteert Vive alleen fondsen die binnen hun categorie uitblinken op duurzaamheid. Dit noemen we ook wel een best-in-class benadering: we kiezen de duurzaamste kandidaten binnen elke beleggingscategorie. Hoe doen we dat? Onder andere door te kijken naar ESG-ratings (rapportcijfers voor duurzaamheid). We hanteren als vuistregel dat fondsen minimaal een MSCI ESG-rating van BBB of hoger moeten hebben. Dat betekent dat de onderliggende bedrijven gemiddeld tot goed scoren op duurzaamheid. Geen ondermaatse leerlingen dus, maar minstens de middenmoot of koplopers in hun sector.
Bovendien beleggen we bij voorkeur in fondsen die zelf ook een SFDR-classificatie hebben van minimaal artikel 8 (lichtgroen) – met een sterke voorkeur voor artikel 9 fondsen als het even kan. Met andere woorden, we zoeken naar fondsbeheerders die net als wij duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Op die manier krijg je een portefeuille met bedrijven die hun zaken op orde hebben, van klimaatbeleid tot werknemersrechten. Zo bouwen we aan een beleggingsportefeuille die niet alleen financieel gezond is, maar ook een stapje voor heeft op duurzaamheidsgebied.
Actief eigenaarschap: engagement en stemrecht
Duurzaam beleggen stopt niet bij kiezen waar je wel en niet in belegt. Minstens zo belangrijk is wat er verder gebeurt met de bedrijven waarin we investeren. Daarom zorgen wij ervoor dat de fondsen in onze portefeuille aan actief eigenaarschap doen. Simpel gezegd betekent dit dat ze hun invloed als aandeelhouder gebruiken om bedrijven duurzamer en verantwoorder te maken.
Engagement is daarbij een sleutelwoord: fondsbeheerders gaan in gesprek met de bedrijven waarin zij beleggen. Stel dat een bedrijf achterblijft op bijvoorbeeld CO₂-reductie of diversiteit in het personeelsbestand, dan zullen deze fondsen aandringen op verbetering. Ze stellen kritische vragen, voeren druk op management uit en volgen de voortgang.
Daarnaast is er het stembeleid: Vive belegt alleen in fondsen die hun stemrechten op aandeelhoudersvergaderingen actief uitoefenen. Als aandeelhouder kunnen ze stemmen over belangrijke besluiten – denk aan klimaatrapportages, benoeming van duurzamere bestuurders, of het belonen van schone in plaats van vervuilende activiteiten. Door actief te stemmen, laten deze fondsen hun stem (en dus indirect jouw belegde geld) meetellen voor een duurzamere koers van bedrijven. We zitten dus niet passief aan de zijlijn; we doen via onze fondsen actief mee om positieve verandering te stimuleren.
Dit actieve aandeelhouderschap betekent dat duurzaam beleggen bij Vive niet alleen bij mooie woorden blijft. We koppelen daden aan onze principes door bedrijven waar jij in belegt, voortdurend een duwtje in de groene richting te geven.
Ook starten met duurzaam beleggen bij Vive?
Klinkt dit als een aanpak die bij jou past? Bij Vive kun je laagdrempelig beginnen met beleggen op een manier die rekening houdt met mens en milieu. Je krijgt een persoonlijk beleggingsplan dat past bij jouw situatie, én dat binnen onze lichtgroene strategie valt. Zo weet je zeker dat je investeert met oog voor voor de wereld, maar waar je nog wel rendement kunt behalen. Dat alles zonder dat je zelf alle bedrijven hoef te screenen of elk jaarverslag doorspit.
We zijn daarbij eerlijk en transparant over wat we doen. Je weet nu: Vive is lichtgroen. Dat betekent dat we duurzame keuzes maken en de slechte opties mijden, maar ook dat we niet claimen de wereld morgen helemaal te redden met jouw inleg. Wel geloven we dat elke stap telt. Jouw belegging bij Vive draagt bij aan betere bedrijfspraktijken en minder schadelijke impact – én aan jouw eigen financiële toekomst.
Ben je klaar om je geld met een goed gevoel voor je te laten werken? Open eenvoudig een rekening in onze app en ontdek hoe beleggen met de juiste balans tussen rendement en verantwoordelijkheid eruitziet. Zo bouw je niet alleen aan je vermogen, maar ook een beetje aan d