Expertise
Market

De rol van technologie in moderne pensioenoplossingen

Tom Kerckhaert
July 29, 2024
5
 min

De manier waarop we pensioen doen, is niet helemaal meer van deze tijd. Een collectief pensioenfonds waar mensen in mee doen die allang niet meer bij een bedrijf werken. Waar jongeren voor ouderen betalen. En waarbij niemand weet hoe het werkt. Serieus? We leven in het informatietijdperk! We zijn individuen. En er zijn niet genoeg jongeren om voor de ouderen te betalen! 

Technologische innovaties. Daar hebben we er al heel veel van gezien. Maar waarom dan niet in pensioenen? Want er is zo veel mogelijk! Met behulp van technologie kunnen werkgevers ontlast worden, en werknemers beter inzicht krijgen in hun pensioenopbouw. Hoe dat werkt, lees je in deze blog.

Waarom technologische innovatie nodig is

Onbekend maakt onbemind. Dat zegt het welbekende spreekwoord. En zo is het ook met het pensioen. We weten dat we er iets mee moeten. Maar omdat pensioenfondsen weinig transparant zijn, complex, en eigenlijk erg stug, zijn we er zelf niet actief mee bezig (misschien vermijden we ze wel een beetje?). We vertrouwen erop dat de werkgever het wel regelt en weet wat hij doet. Maar ook voor de werkgever is pensioen een groot en duur vraagteken. En bovendien een vraagteken dat veel administratief werk kost. In veel gevallen is er dan ook geen pensioen, juist om de eerdere redenen. Maar dat is toch een gemis voor jouw oude dag, zeker als het niet hoeft. 

Technologische innovaties bieden oplossingen voor deze uitdagingen. 

We zijn tegenwoordig zowat getrouwd met onze telefoon. Overal is wel een app voor. Dus waarom niet voor pensioen? Want een app voor pensioen kan een werknemer veel inzicht geven in de pensioenopbouw. Daarvoor moet het pensioen trouwens wel individueel worden opgebouwd. Wat natuurlijk prima past binnen de tijdgeest van nu. Mensen willen ook veel flexibiliteit. Ook dat kan met behulp van een app (“There’s an app for that”). Hoe? We leggen het je uit. 

Meer waardering voor pensioen dankzij technologie

Een klacht die we vaak horen van werkgevers is dat werknemers het pensioen niet echt waarderen. Maar dit kan echt anders. Dat zagen ze ook bij energiebedrijf Spectral. Zodra hun werknemers de Vive App begonnen te gebruiken, werden ze opeens heel enthousiast over pensioen. Ze begonnen met elkaar te praten over wat ze deden voor hun pensioen. En konden dit via de app ook aan elkaar laten zien. Hierdoor stimuleerden de werknemers elkaar onderling om beter na te denken over hun pensioen en om hun financiële planning echt in eigen handen te nemen. 

Hoe werkt de app?

Met onze app kunnen werknemers op elk moment inzicht krijgen in hun pensioenopbouw. Ze kunnen eenvoudig zien hoeveel zij hebben opgebouwd, hoe hun geld wordt belegd en welke rendementen ze kunnen verwachten. Deze transparantie helpt werknemers om de waarde van hun pensioenregeling te appreciëren en actief betrokken te raken bij hun financiële planning. Geen rare en lastige online portalen meer die lijken te stammen uit het jaar kruik. 

Technologie stimuleert actieve betrokkenheid bij financiële toekomst

Technologische vooruitgang in de pensioensector biedt talrijke voordelen die de traditionele methoden ver overtreffen. Ze maken het pensioenbeheer eenvoudiger, transparanter en beter afgestemd op de individuele behoeften van werknemers, wat uiteindelijk leidt tot een meer betrokken en tevreden personeelsbestand.

Bedrijven die investeren in technologische pensioenoplossingen zien vaak een significante toename in de betrokkenheid van hun werknemers, net zoals het eerder genoemde bedrijf Spectral. Maar ook het internetbedrijf MiWebb had eenzelfde verhaal. Dit bedrijf merkte op dat het personeel de transparantie en het gemak waarmee ze hun pensioen konden beheren waardeerden, wat leidde tot een proactieve houding ten aanzien van hun financiële planning.

Door gebruik te maken van moderne technologieën kunnen werkgevers hun werknemers de tools bieden die ze nodig hebben om geïnformeerde beslissingen te nemen en actief betrokken te zijn bij hun financiële toekomst​.

Revolutie in pensioenen

Technologie speelt een cruciale rol in de modernisering van pensioenoplossingen. Door innovatieve toepassingen zoals digitale platforms krijgen werknemers beter inzicht in hun pensioenopbouw en kunnen ze weloverwogen beslissingen nemen. Dit leidt tot een verhoogde betrokkenheid en tevredenheid onder werknemers.

Financiële educatie wordt toegankelijker door technologie, waardoor werknemers beter voorbereid zijn op hun financiële toekomst. Bedrijven die investeren in technologische pensioenoplossingen zien de voordelen in termen van werknemerstevredenheid en -betrokkenheid.

De toekomst van pensioenoplossingen ligt in voortdurende technologische innovatie. Daarom willen we werkgevers aanmoedigen om moderne technologische oplossingen te overwegen om hun werknemers de beste ondersteuning te bieden bij hun financiële planning en pensioenopbouw. 

Technologie verbetert niet alleen de efficiëntie, maar ook de betrokkenheid en tevredenheid van werknemers. En dat wil je. Zeker in de arbeidsmarkt van nu.

Krijg vrijblijvend een uitgebreide uitleg

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk