How to
Operations

Pensioen regelen voor je medewerkers? Ontdek hoe makkelijk dat is.

Ramses van de Nes
September 16, 2024
4
 min

Veel werkgevers willen graag pensioen regelen voor hun medewerkers, maar blijven dit op de lange baan schuiven. De meest genoemde reden hiervoor is: het is te ingewikkeld en kost me te veel tijd om allemaal uit te zoeken. Maar, is dat wel echt zo? Om je een beeld te geven van hoe makkelijk het kan zijn, lichten we een tipje van de sluier op en laten we je zien hoe de onboarding bij Vive verloopt. 

Stap 1: Neem contact met ons op

Dit is misschien wel de moeilijkste stap, want, drempelvrees… Maar we maken het je zo makkelijk mogelijk. Dus… haal even diep adem en neem die stap! Plan hier een afspraak met ons in. Kies een dag en tijd die jou uitkomt, vul je naam, e-mailadres en het aantal medewerkers dat je hebt in. Zodra je de afspraak hebt ingepland, sturen we je een uitnodiging voor een videogesprek. Tijdens het gesprek leggen we je alles uit over pensioen regelen voor je medewerkers via Vive. 

Stap 2: We sturen een samenwerkingsovereenkomst

Als je na het gesprek zo enthousiast bent geworden dat je besluit om pensioen voor je medewerkers te regelen via Vive, sturen we je een samenwerkingsovereenkomst. In deze overeenkomst staan alle voorwaarden en de afspraken waar wij ons aan houden. Het contract kan je digitaal ondertekenen. Zodra dit is gedaan sturen we je een factuur met de kosten voor de onboarding en de jaarlijkse subscriptionfee die we rekenen voor onze services. 

Stap 3: Beslis hoeveel je wilt inleggen voor elke werknemer

Hoeveel je inlegt voor elke werknemer bepaal je helemaal zelf. Je kunt het relatief maken, dan moet je denken aan 1%, 5%, of 10%? Of misschien toch liever een vast bedrag? Hoeveel het ook is, we tellen het totaalbedrag bij elkaar op en dit kan je elke maand via een incasso naar ons overmaken. Je hoeft dus niet moeilijk te doen met verschillende bedragen overmaken naar verschillende rekeningen. Ons systeem doet de verdeling naar de rekeningen van je medewerkers. Mocht je aanpassingen willen maken. Neem dan simpelweg contact met ons op. Dan regelen we het meteen voor je. 

Stap 4: Geef de contactgegevens van je medewerkers door

Om accounts aan te maken in onze app (voor pensioen) hebben we de contactgegevens van jouw medewerkers (en misschien jou) nodig. Dit is standaard en niks complex. We hebben de voornaam, achternaam, e-mailadres, mobiel telefoonnummer, en geboortedatum van je medewerkers nodig zodat we ze allemaal persoonlijk kunnen uitnodigen om de Vive app te downloaden. Vervolgens schrijft elke werknemer zichzelf in via de app. Daar kunnen ze dan een pensioenplan aanmaken. Jouw werk zit er nu op. De rest doet de werknemer zelf.

Wat je medewerkers moeten doen als ze de app hebben gedownload

Wanneer je medewerkers met de app beginnen, stellen we ze een aantal vragen. We willen hun leeftijd weten, de leeftijd waarop ze met pensioen willen gaan (als dit eerder of later is dan de gerechtigde pensioenleeftijd) en hoeveel ze per maand zelf nog willen bijleggen. Zij hebben de controle hierover. 

Om de identiteit van je medewerkers te verifiëren vragen we ze om met de camera op hun telefoon een scan van hun paspoort of ID-kaart te maken. Dit is onderdeel van het KYC proces (meer hierover later in de blog). Daarna maken ze ook nog een selfie zodat we deze kunnen checken met de scan van hun identiteitsbewijs. En als laatste tekenen ze zelf ook nog digitaal een contract.

Daarna is hun plan helemaal klaar en kunnen ze starten met pensioenbeleggen. We berekenen voor hen, gebaseerd op de individuele situatie (tijd tot pensioen, inleg medewerker, inleg werkgever, alle economische scenario’s, et cetera) hoeveel het minimum, het maximum, en het gemiddelde rendement is wat ze kunnen verwachten. 

Het KYC-proces

Nu weet je alle stappen die jij en je medewerkers doorlopen om pensioen te regelen. Zoals elke financiële dienstverlener, zijn we verplicht om al onze klanten te screenen. Dit wordt Know Your Customer (KYC) genoemd. Voor je medewerkers doen we deze screening met de scan van het identiteitsbewijs en hun selfie. 

Jouw bedrijf zelf moeten we ook screenen. Hiervoor checken we je bedrijfsstructuur in het UBO-register. Vervolgens checken we ook of je bedrijf niet voorkomt op een sanctielijst en we cheken of er geen politieke personen aan je bedrijf zijn verbonden. Het is namelijk moeilijk voor ons als je het neefje bent van een dictator. 

Als dit allemaal goed is, kan je meteen beginnen met pensioen voor je medewerkers. De compliance-checks gebeuren op de achtergrond en beïnvloeden het proces van pensioen opzetten voor je medewerkers doorgaans niet, tenzij er bijzonderheden zijn. Gemiddeld duurt dit hele proces twee weken.

Wat kost pensioen regelen bij Vive?

Nou, hou je vast, want dit heb je waarschijnlijk nog nooit gezien. Het pensioen voor je medewerkers kost je na de eenmalige implementatiefee (opzetten van de app, KYC, CDD) van € 45 per werknemer slechts € 6,25 per werknemer per maand. Hoe kunnen we deze kosten zo laag houden? Dat komt doordat we technologieën inzetten waar de meeste traditionele pensioenfondsen nog nooit gehoor aan gegeven hebben. En in plaats van dat verschil in onze zak te steken, houden we het pensioen liever betaalbaar voor iedereen. Dat geeft ons een goed gevoel en jou een mooi en betaalbaar beter pensioen. 

Wanneer zet jij die eerste stap om het pensioen van je medewerkers te regelen?

Hopelijk is het je nu duidelijk dat het regelen van pensioen voor je medewerkers niet ingewikkeld of tijdrovend hoeft te zijn. Bij Vive maken we het proces eenvoudig, transparant en betaalbaar, zodat je als werkgever je medewerkers een waardevolle secundaire arbeidsvoorwaarde kunt bieden zonder veel administratieve lasten. Van het eerste contact tot het voltooien van de compliance-checks, alles is gericht op gemak en efficiëntie. Met slechts een paar stappen kun je het pensioen voor je medewerkers opzetten en hen de regie geven over hun eigen financiële toekomst.

In 30 min alles weten over pensioen?

Krijg een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland.
Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk