Expertise
Investments

Optimaliseer je work-life balance: Minder Werken en Financieel Sterk Staan

Tom Kerckhaert
December 24, 2024
5
 min

In de huidige samenleving is het vinden van een balans tussen werk en privé een steeds grotere uitdaging. Toch nog even die email schrijven, of net in het weekend nog reageren op een collega. Veel mensen overwegen onder andere hierdoor om minder te werken of hun werk anders in te richten. 

Dit artikel biedt in het kort een aantal inzichten en praktische tips over hoe je dit kunt aanpakken en tegelijkertijd financieel sterk kunt blijven.

Minder of Anders Werken

Minder werken kan veel voordelen bieden, zoals meer tijd voor jezelf, je gezin en je passies. Het kan ook bijdragen aan een betere mentale en fysieke gezondheid. 

Onderzoek toont aan dat een lagere werkdruk kan leiden tot betere slaap, minder burn-outklachten en zelfs een sterker immuunsysteem. Je hebt meer tijd voor ontspanning, beweging en gezonde keuzes. Daarnaast geeft het meer tijd om met je gezin of dierbaren te zijn en het versterkt creativiteit en productiviteit op momenten dat je wél werkt. 

Leuk, al die voordelen, maar hoe pak je dit aan zonder je financiële zekerheid in gevaar te brengen? Want zonder zekerheid kom je alsnog thuis van een koude kermis. 

1. Bereken de Financiële Gevolgen

Het is essentieel om een duidelijk beeld te krijgen van de financiële impact van minder werken. Maak een overzicht van je huidige inkomsten en uitgaven en bereken hoeveel je kunt besparen door minder te werken. Bijvoorbeeld doordat je minder met de trein of de auto hoeft te reizen. Misschien betaal je minder voor de kinderopvang. 

Denk ook aan mogelijke belastingvoordelen en andere financiële regelingen. Gebruik tools zoals de bufferberekenaar om te zien hoeveel buffer je nodig hebt. 

2. Bespreek het met je Werkgever

Transparante communicatie met je werkgever is cruciaal. Leg uit waarom je minder wilt werken en bespreek de mogelijkheden, zoals flexibele werktijden, parttime werk of een sabbatical. Veel werkgevers staan open voor dergelijke gesprekken, vooral als je kunt aantonen dat het je productiviteit en welzijn ten goede komt.

3. Carrièreswitch of Sabbatical

Als minder werken binnen je huidige functie niet mogelijk is, overweeg dan een carrièreswitch of een sabbatical. Een carrièreswitch kan je de mogelijkheid bieden om een beroep te vinden dat beter aansluit bij je wensen en behoeften. Een sabbatical kan je de tijd geven om te heroriënteren en te investeren in persoonlijke ontwikkeling.

Financieel in je Kracht

Vooral moeders die hun werkuren willen verminderen, kunnen baat hebben bij specifieke financiële strategieën. Het is belangrijk om grip te krijgen op je financiën en ervoor te zorgen dat je onafhankelijk en zelfverzekerd bent. Ook is het erg belangrijk want volgens recente statistieken lopen vrouwen achter op zowel hun pensioenkennis als -opbouw. Niet handig als je later goed in je schoenen wilt staan. 

1. Budgetteren en Sparen

Een goed budget is de basis van financiële stabiliteit. Maak een gedetailleerd overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Zoek naar besparingsmogelijkheden en stel realistische spaardoelen. Automatisch sparen kan helpen om regelmatig geld opzij te zetten. 

Automatisch sparen is een krachtige manier om je financiële doelen te bereiken, vooral omdat het inspeelt op belangrijke psychologische principes. Eén daarvan is het concept van "default bias", oftewel de voorkeur voor de standaardoptie. Als het automatisch gaat hoef je hier niet telkens over na te denken. Dit verlaagt de drempel om actie te ondernemen en zorgt ervoor dat sparen een gewoonte wordt.

Daarnaast elimineert automatisch sparen de verleiding om geld uit te geven zodra het op je rekening staat. Je ziet het geld simpelweg niet, waardoor het minder voelt alsof je iets opgeeft. Dit principe heet "mental accounting": je verdeelt je geld onbewust in categorieën, en geld dat al is gespaard, voelt minder beschikbaar voor impulsaankopen.

Automatisch sparen is dus een slimme en stressvrije strategie voor een betere financiële toekomst.

2. Plannen van Financiële Doelen

Stel korte- en langetermijndoelen voor jezelf (en je gezin). Dit kan variëren van het opbouwen van een noodfonds tot sparen voor een vakantie of de opleiding van je kinderen. Door je doelen duidelijk te definiëren, kun je gerichter werken aan je financiële toekomst. 

Een psychologische truc die vaak wordt geopperd is het visualiseren van je doel en het maken van kleine stapjes. Zo heb jij je doel duidelijk voor ogen, bijvoorbeeld een lange vakantie, of een opleiding. En door de kleine doelen krijg je de kans om steeds een overwinning te pakken. 

Maar hoe zit het dan met eerder stoppen?

Eerder Stoppen met Werken

Veel mensen dromen ervan om eerder met pensioen te gaan, maar dit vereist een zorgvuldige planning en voorbereiding. Het is belangrijk om te weten hoeveel inkomen je nodig hebt om comfortabel te kunnen leven zonder te werken.

1. Inkomstenbronnen berekenen

Bereken je verwachte pensioenuitkeringen en aanvullende inkomstenbronnen, zoals spaargeld, beleggingen of parttime werk. Zorg ervoor dat je een realistisch beeld hebt van je toekomstige financiële situatie. Gebruik hulpmiddelen zoals de Pensioenschijf-van-vijf om een goed bedrag te bepalen dat je opzij moet zetten.

2. Financieel voorbereid zijn

Het opbouwen van een stevig financieel fundament is cruciaal. Zorg voor voldoende buffer en investeer verstandig om je inkomsten te maximaliseren. Overweeg om met een financieel adviseur te praten om je pensioenplanning te optimaliseren. Discipline is hierbij belangrijk; stel automatische afschrijvingen in om regelmatig te sparen voor je pensioen en gebruik fiscale voordelen. 

Financieel Voorbereid Zijn: Verdere Details

Het opbouwen van een financieel fundament gaat verder dan alleen sparen. Hier zijn enkele gedetailleerde stappen om je beter voor te bereiden:

  1. Automatische Spaarregelingen: Stel automatische overboekingen in naar je spaar- of beleggingsrekening zodra je salaris binnenkomt. Dit helpt om consistent te sparen zonder dat je erover na hoeft te denken.
  2. Beleggingsstrategieën: Overweeg om een deel van je spaargeld te beleggen. Beleggen kan op lange termijn meer opleveren dan sparen, ondanks dat het meer risico's met zich meebrengt. Gebruik beleggingsinstrumenten zoals indexfondsen of ETF's om een gespreide portefeuille op te bouwen.
  3. Gebruik van Fiscaal Voordeel: Maak gebruik van fiscale voordelen zoals de jaarruimte en reserveringsruimte om je pensioen fiscaal voordelig op te bouwen. Het geld dat je overmaakt naar je pensioenpotje is vaak fiscaal aftrekbaar, wat betekent dat je een deel van je inleg terugkrijgt van de Belastingdienst.
  4. Financiële Planning: Maak gebruik van financiële planningstools en apps om een gedetailleerd beeld te krijgen van je financiële toekomst. Tools zoals de Pensioenschijf-van-vijf helpen je om je toekomstige uitgaven en inkomsten beter in te schatten.
  5. Buffer: Bouw een buffer op dat voldoende is om ten minste drie tot zes maanden van je vaste lasten te dekken. Dit biedt een buffer voor onvoorziene omstandigheden zoals baanverlies of noodgevallen.

Minder werken of eerder met pensioen gaan zijn haalbare doelen, mits je goed voorbereid bent en slimme financiële keuzes maakt. Door bewust te budgetteren, je doelen te plannen en open te communiceren met je werkgever, kun je een betere balans vinden tussen werk en privé, terwijl je financiële zekerheid behoudt.

In 30 min alles weten over pensioen?

Krijg een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland.
Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk