Investments
Investments

Marktupdate: Vierde kwartaal 2024

Tobias van Casteren
January 13, 2025
3
 min

Het vierde kwartaal van 2024 liet een gemengd beeld zien. De grote winst van de Republikeinen in de Amerikaanse verkiezingen had een verstrekkende invloed op de wereldwijde aandelenmarkten.

Terugblik op vierde kwartaal 2024: In de ban van de Amerikaanse verkiezingen.

Het vierde kwartaal van 2024 toonde wisselende resultaten in de aandelenmarkten. De verkiezing in november van Donald Trump tot president had een grootschalige impact op de financiële markten. In de V.S. zorgde deze voor een sterke stijging van de aandelenkoersen omdat beleggers verwachten dat Trumps beleid zal zorgen voor lagere belastingen, deregulering en daaropvolgend winstgroei. Maar de Amerikaanse aandelenmarkt werd aan het einde van de maand getemperd door een vermindering van het aantal verwachte renteverlagingen in 2025 door de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Aandelen in de E.U. kenden een minder gunstige periode. Politieke instabiliteit in Frankrijk en Duitsland zorgde voor onzekerheid, naast aanhoudende zorgen voor stagnatie van de groei. In opkomende markten had de verkiezing van Donald Trump een negatief effect. Zorgen over de gevolgen van mogelijke Amerikaanse handelstarieven, met name tegen China, drukten de aandelenkoersen in deze markten naar beneden. Daarnaast zorgde het positieve kwartaal in de V.S. voor de versteviging van de Amerikaanse dollar ten opzichte van de lokale valuta’s in opkomende markten.

Ook de obligatiemarkten hadden een lastig kwartaal. Geopolitieke spanningen en blijvende inflatie drukten het vertrouwen. De eerder genoemde tempering van de verwachtingen door de Federal Reserve in december zorgden voor een daling van de waarde van kredietwaardige obligaties in de V.S. In Europa zorgde de politieke instabiliteit in Duitsland en Frankrijk voor een daling van het vertrouwen in staatsobligaties. In Duitsland is de regeringscoalitie van sociaaldemocraten, liberalen en groenen gevallen en gaan de kiezers op 23 februari 2025 opnieuw naar de stembus. In Frankrijk verloor premier Barnier de vertrouwensstemming over de begrotingsvoorstellen, en moest hij het ontslag van zijn kabinet indienen bij president Macron.

Toch was er een lichtpuntje in de obligatiemarkt. Hoogrentende bedrijfsobligaties deden het juist goed afgelopen kwartaal. Beleggers verwachten dat Trumps pro-business beleid gunstig uitpakt voor deze bedrijven waardoor de waarde van hun obligaties steeg.

Beste fondsprestatie in vierde kwartaal 2024:
Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund + 7,84%

De invloed van de Verenigde Staten

Dit kwartaal benadrukte opnieuw hoe groot de invloed van de V.S. is op de wereldwijde markten. Amerikaanse bedrijven spelen een dominante rol in veel sectoren, zoals technologie, geneesmiddelen en consumentengoederen. Daarom hebben wereldwijde aandelenfondsen, zoals het Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund, vaak een hoge weging in Amerikaanse aandelen. Dit komt doordat de weging in deze fondsen is gebaseerd op de marktwaarde van bedrijven. En aangezien veel van de grootste en meest waardevolle bedrijven ter wereld Amerikaans zijn, vormen deze een groot deel van dergelijke fondsen. De positieve prestaties van Amerikaanse aandelen hielpen deze fondsen flink vooruit.

Het negatieve resultaat van aandelen in opkomende markten is ook een duidelijk voorbeeld van de invloed van de V.S. De dreiging van mogelijke invoertarieven in Amerika zorgde voor een negatief effect op opkomende markten zoals China. Daarnaast kreeg de dollar in het vierde kwartaal een impuls door de positieve ontwikkelingen in de Amerikaanse economie. Een sterkere dollar werkt vaak negatief voor opkomende markten. Grondstoffen, zoals olie en metalen, worden duurder omdat ze in dollars worden verhandeld. Daarnaast wordt het aflossen van schulden, die veel opkomende landen in dollars hebben, duurder.

Ons advies: blijf bij je strategie

Moet je nu voortdurend het nieuws uit de V.S. volgen en je portefeuille daarop aanpassen? Nee! Het is onmogelijk de markt te timen. Daarnaast is het effect van bepaalde factoren, zoals bijvoorbeeld de presidentiële verkiezingen in de V.S., tevoren niet goed in te schatten (al lijkt dit achter af misschien wel zo). Ons advies blijft hetzelfde: laat je niet leiden door korte termijn marktbewegingen. Het Vive beleggingsmodel zorgt ervoor dat jouw portefeuille optimaal gespreid is voor jouw risiconiveau. Fluctuaties zoals deze hebben op de lange termijn weinig invloed.

Houd je lange termijn doelen in het vizier

Laat de markt jouw lange termijn doelen niet verstoren. Blijf gefocust op je persoonlijke doelen en pas je portefeuille alleen aan als je situatie verandert, niet door tijdelijke schommelingen. Het volgen van een goed gespreide strategie blijft de sleutel tot succes op de lange termijn.

In 30 min alles weten over pensioen?

Krijg een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland.
Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk