Marktupdate: Vierde kwartaal 2023
Afgelopen kwartaal was een goed kwartaal voor de financiële markten. Alle beleggingscategorieën lieten een positief beleggingsrendement zien. Zachtere inflatie heeft voor optimisme gezorgd in de markt. Door deze zachtere inflatie zijn de rentes gestabiliseerd en wordt er gespeculeerd op eventuele daling in de toekomst. Dit heeft tot een waardestijging van obligaties en aandelen geleid. Wat betekent dit voor je beleggingsplannen?
Terugblik op vierde kwartaal 2023: rentestabilisering en daaruit volgend optimisme in de markt
Afgelopen kwartaal hebben de centrale banken besloten de rente stabiel te houden, nadat de inflatie in de Europese Unie en de VS lager is uitgevallen dan eerder gedacht.
De Amerikaanse centrale bank heeft in de afgelopen wintermaanden besloten de rentes onveranderd te houden op 5,25%-5,50%. De Europese Centrale Bank heeft in de maanden oktober tot en met december besloten om de korte rente stabiel te houden. De centrale banken verwachten de rente te laten zakken in 2024, mits de inflatie blijft zakken. In de Eurozone wordt een inflatiepeil van 2% nagestreefd.
Het stabiliseren van de rente heeft beleggers afgelopen kwartaal doen beseffen dat de piek van de rentes mogelijk achter ons ligt en er kan in 2024 mogelijk zelfs een daling van de korte rente plaatsvinden. Deze mogelijkheid heeft voor optimisme gezorgd in de markt, wat terug te zien is aan de waardestijging van aandelen en obligaties.
Beste fondsprestatie in vierde kwartaal 2023:
Northern Trust World Small Cap ESG Low Carbon Index Fund +8,42%
Afgelopen kwartaal bracht een positief beleggingsrendement voor alle beleggingscategorieën van Vive, van de geldmarkt tot aandelen. Zelfs voor obligaties is het een sterk kwartaal geweest vanwege de daling van rentes voor lange looptijden. De aandelenportefeuille als geheel liet een rendement zien 6,7%. Het hoogste rendement is behaald in de aandelen in kleine bedrijven, namelijk 8,42%.
Geopolitieke onrust, wat betekent dat voor mijn portefeuille?
Er is veel geopolitieke onrust op dit moment. Dit levert onzekerheid op, iets wat zich ook kan uiten op de financiële markt. Neem bijvoorbeeld de onrust in de Rode zee. De aanvallen van Houthi-rebellen in Jemen op vrachtschepen in de Rode Zee en in het Suezkanaal hebben gezorgd voor een prijsstijging van olie, aardgas en goud.
Aandelen in bedrijven die daar last van hebben, zullen een minder goed rendement laten zien. Moet je hier op handelen en jouw portefeuille hierop aanpassen? Nee, het beleggingsmodel van Vive zorgt ervoor dat je portefeuille zo goed mogelijk gediversifieerd is voor jouw risiconiveau. Dit houdt in dat dit soort onrust weinig effect zal hebben over de gehele linie van jouw portefeuille.
We blijven onze boodschap herhalen: laat de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de risico’s die voor jouw plan aanvaardbaar zijn. Kijk in de app hoe jij jouw aanvaardbare risiconiveau hebt ingesteld voor je beleggingsplannen. De bewegingen op financiële markten zijn geen reden om je risico aan te passen. Een wijziging van jouw persoonlijke situatie kan dat wel zijn.
Als jij jouw aanvaardbare risicoprofiel zodanig aanpast dat daardoor je huidige beleggingsportefeuille moet worden aangepast, dan zorgt Vive daar automatisch voor. En het consequent vasthouden aan je beleggingsstrategie met goed gespreide portefeuilles is op de lange termijn de sleutel tot succes.