Marktupdate: Tweede kwartaal 2024
Na een sterk eerste kwartaal toonden de financiële markten in het tweede kwartaal van 2024 een gemengd beeld. Aandelen kenden na hun goede start een onrustige periode. Obligaties bleven matig presteren, dit kwam onder andere door aanhoudende inflatie en hoge rentecijfers.
Terugblik op tweede kwartaal 2024: Een onrustige periode door aanblijvende hoge rente.
Het tweede kwartaal van 2024 heeft opnieuw aangetoond hoe veranderlijk de financiële markten kunnen zijn. Waar het eerste kwartaal van 2024 vooral in het teken stond van optimisme en hoge rendementen op de aandelenmarkt bleef dit niet lang doorgaan. In het tweede kwartaal zagen we namelijk dat de stemming verschoof naar een negatievere uitkijk.
Het tweede kwartaal van 2024 stond in Europa in het teken van politiek. De uitkomst van de Europese verkiezingen, en de daarop volgende parlementaire verkiezingen in Frankrijk. Dit had als resultaat een daling in de aandelenkoersen. Echter werden de koersen van Amerikaanse aandelen niet beïnvloed hierdoor. Deze stegen in het afgelopen kwartaal, met name door aanhoudend enthousiasme rondom Kunstmatige Intelligentie (AI). Aandelen in opkomende markten hadden over het algemeen een sterk kwartaal.
Door de aanhoudend hoge inflatie werd verwacht dat centrale banken minder renteverlagingen zouden doorvoeren. De Federal Reserve, de centrale bank van de VS, maakte de keuze om de rente niet aan te passen en kondigde slechts één renteverlaging aan, twee minder dan in maart werd verwacht.
De Europese Centrale Bank kondigde echter wel een renteverlaging aan in juni ondanks aanblijvende inflatiecijfers.
Als gevolg hiervan werden obligaties minder aantrekkelijk. Dit komt doordat de rente op obligaties daalt als de rente in het algemeen daalt. Bij een renteverlaging worden obligaties met de oude, hogere rente meer waard.
Het rendement van kredietwaardige obligaties van overheden en grote bedrijven hangt sterk af van de rente.
Centrale banken houden de rente hoog om de inflatie te verminderen, wat zorgt voor lagere rendementen van kredietwaardige obligaties. High yield bedrijfsobligaties deden het nog steeds goed.
Beste fondsprestatie in tweede kwartaal 2024:
Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity Index Fund + 5,90%
Veranderingen in de markt, wat betekent dat voor mijn portefeuille?
Het tweede kwartaal toonde opnieuw hoe veranderlijk de markt kan zijn. De markt reageert op nieuws van buitenaf, zo ook op de uitslag van de verkiezingen in Europa. Hierdoor kan het gevoel over de financiële markt snel veranderen. Voorspellen wanneer precies de beurs zal dalen of stijgen blijkt echter vrijwel onmogelijk. Het lijkt er nu op dat de markt weer een opwaartse trend heeft ingezet, maar dit is nooit met zekerheid te zeggen.
Daarom blijft ons advies hetzelfde. Pas jouw portfolio niet aan op korte termijn veranderingen in de markt. Het Vive beleggingsmodel zorgt ervoor dat jouw portefeuille zo goed mogelijk gespreid is over verschillende financiële producten (obligaties, fondsen, aandelen, et cetera) voor jouw risiconiveau. Zo hebben dit soort veranderingen op de lange termijn weinig effect op jouw portefeuille.
Laat de markt jouw langetermijndoelen niet verstoren.
Blijf je doelen volgen en pas alleen je portefeuille aan als je persoonlijke situatie verandert, niet op basis van markt veranderingen of gevoel. Het vasthouden aan je beleggingsstrategie met een goed gespreide investeringsportefeuille blijft de sleutel tot succes op de lange termijn. Bekijk in de app hoe jouw risiconiveau is ingesteld en houd je beleggingsplan in de gaten om je langetermijndoelen te blijven behalen.