Marktupdate: Tweede kwartaal 2023
Afgelopen kwartaal bracht een positief beleggingsrendement voor de beleggingscategorieën: aandelen en bedrijfsleningen.
Wereldwijde aandelenbeleggingen kenden het hoogste rendement: +7%. De obligatiemarkten maakten een pas op de plaats; het rendement op staatsobligaties in euro’s was 0%.
Centrale banken lijken de inflatie in toom te krijgen. De spaarrente wordt hoger.
Terugblik op Q2: gematigde groei, rente iets hoger en inflatie in toom.
Afgelopen kwartaal was het relatief rustig op de financiële markten. De centrale banken houden de korte rente hoog om de inflatie in toom te krijgen. In de eurozone loopt de 3-maands rente op, met 0,65% ten opzichte van vorig kwartaal, tot een niveau van 3,4%. Deze hogere korte rente sijpelt door naar spaarrekeningen en geldmarktfondsen.
De obligatiemarkten lopen vooruit op een in toom gehouden inflatie en een stabiele hogere rente op lange termijn. Obligaties hadden te lijden onder de licht gestegen rente op lange termijn waardoor het kwartaalrendement op 0% uitkwam.
De winstgevendheid van het bedrijfsleven toonde een gematigde groei, en gecombineerd met de renteverwachtingen leverde dit positieve aandelenrendementen op.
We zien met name koersstijgingen van bedrijven die inzetten op groei uit kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, kortweg AI), zoals de IT bedrijven en computerchip-producenten.
Aandelen in opkomende markten bleven achter bij ontwikkelde markten. Vanwege de oplopende spanningen tussen China en Taiwan zien beleggers hierin een hoger risico, en dat vertaalt zich in lagere koersen.
Deze twee aandelenmarkten hebben een weging van ca. 30% resp. 15% van de aandelenindex voor opkomende markten, dus samen ca. 45%, en domineren daarmee deze index. Daarom zijn aandelenbeleggingen in opkomende markten gevoelig voor dit geopolitieke risico.
De aandelenbeleggingen die Vive voor je aanhoudt in je portefeuille bestaan voor 80% uit aandelen van grote beursgenoteerde bedrijven in ontwikkelde markten, 10% uit aandelen van kleinere beursgenoteerde bedrijven in ontwikkelde markten, en 10% uit aandelen van beursgenoteerde bedrijven in opkomende markten.
Zo spreiden we het risico; het totaalresultaat op aandelen kwam daarmee uit op ca. 6%.
Beste fondsprestatie in Q2:
Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund +6,66%
Afgelopen kwartaal bracht een positief beleggingsrendement voor de beleggingscategorieën aandelen en bedrijfsleningen.
De korte rente is opgelopen zodat het rendement voor geldmarktfondsen weer iets hoger was dan vorig kwartaal.
De iets hogere lange rentes drukten het resultaat van obligaties en in minder mate ook van bedrijfsleningen.
Een stabiele rente op een hoger niveau, wat betekent dat?
Wanneer de inflatie in toom wordt gehouden, en een loon-prijsspiraal daarmee wordt voorkomen, zal de economie een gematigde groei kunnen tonen.
De hogere korte rente gaat pijn doen bij bedrijven die zwaar gefinancierd zijn met kortlopend vreemd vermogen; hun winstgevendheid en solvabiliteit kan geraakt worden.
Voor aandelen is het beeld gemengd. De vraag kan worden gesteld of de koersrally van AI-gerelateerde aandelen een hype is, net zoals de internet bubble van 1997 tot 2001. Over de hele linie zijn de vooruitzichten gematigd.
Obligaties zullen bij een stabiele rente op een hoger niveau een hoger rendement opleveren, net zoals geldmarktfondsen. Wie geld op een spaarrekening heeft, merkt dat de spaarrente hoger is geworden.
Wat betekent dit alles voor mijn plannen?
Een hogere spaarrente kan je wellicht doen twijfelen of je niet een deel van je beleggingen moet verkopen en op een spaarrekening moet zetten.
Echter, de hogere rente werkt sterker door in de geldmarktbeleggingen, en op termijn ook op de beleggingen in bedrijfsleningen en obligatiebeleggingen, dan in de spaarrente die je van je bank ontvangt.
Verder verwachten we dat in aandelenkoersen de toekomstige hogere rente al is verdisconteerd, met andere woorden dat beleggers zich richten op de toekomstige winsten na aftrek van hogere rentemarges.
Laat daarom de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de risico’s die voor jouw plan aanvaardbaar zijn.
Kijk in de app hoe jij jouw risiconiveau hebt ingesteld voor je beleggingsplannen. De bewegingen op financiële markten zijn geen reden om je risico aan te passen. Een wijziging van jouw persoonlijke situatie kan dat wel zijn.
Als jij jouw risiconiveau zodanig aanpast dat daardoor je huidige beleggingsportefeuille moet worden aangepast, dan zorgt Vive daar automatisch voor.
En het consequent vasthouden aan je beleggingsstrategie met goed gespreide portefeuilles is op de lange termijn de sleutel tot succes.
Goed om te weten
Uitingen van Vive zijn samengesteld om te informeren en amuseren. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Vermogensbeheer kent risico’s.