Marktupdate: Mei 2022
Mei was wederom een uitdagende maand voor de markten door de voortdurende oorlog in Oekraïne en toenemende inflatie. Ook waren er tekenen van herstel. Zo opent China zich na een serie van COVID-lockdowns. Dit zorgde ervoor dat de markten wat meer konden ademen. Dit resulteerde in het feit dat de S&P 500 de maand gelijk afsloot. Ook de Federal Reserve heeft aangegeven dat ze, om de kans op een recessie te verkleinen, geen agressieve veranderingen gaan doorvoeren betreft de rentepercentages. Hierdoor zijn in mei de langetermijnrendementen gestabiliseerd, wat goed nieuws is voor de markten. Stijgende energie- en voedselprijzen blijven echter wel een uitdaging.
Best presterende fonds in mei 2022: UBS (Lux) Money Market Sustainable Fund -0.08%
De stabilisatie van rentetarieven en aandelenmarkten openen de weg naar herstel de komende maanden
De aandelen in ontwikkelde landen hadden een bewogen start van de maand. Dit kwam mede door de bezorgdheid over mogelijke rentestijgingen en de oorlog in Oekraïne. Ondanks deze factoren was er aan het einde van de maand een positieve beweging nadat China zich opende na een aantal COVID-lockdowns. Ook de Federal Reserve, die bekendmaakte geen drastische renteveranderingen door te voeren, droeg bij aan het optimistischere marktsentiment.
De S&P 500 sloot de maand vlak af en energieaandelen presteerden beter dan technologieaandelen. Dat kwam door de 15% prijsstijging van ruwe materialen. Het EU-verbod op de ruwe olie uit Rusland en China droeg mede bij aan de stijging van deze energieprijzen. Als gevolg van deze factoren brak de inflatie in de eurozone een nieuw record van maar liefst 8.1%. Aan de andere kant zijn het aantal huisverkopen verminderd door stijgende hypotheekrentes en is ook de vraag naar luxegoederen afgenomen, wat de inflatie de komende tijd zou moeten helpen beheersen.
Aandelen in opkomende markten stabiliseerden zich gedurende de maand, maar uiteindelijk werd de prestatie beïnvloed door de valuta waardevermindering van deze markten in vergelijking met de EUR. De Chinese yuan en de Indiase roepie daalden beiden ongeveer 2% in vergelijking met de EUR.
De rendementen op staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar vertoonden tekenen van stabilisatie na een forse stijging de afgelopen tijd. De president van de Europese Centrale Bank sprak over een mogelijke stijging van kortetermijnrentes in de nabije toekomst om zo de verhoogde rentes van andere economieën in te halen. Dat leidde tot een stijging van de Europese obligatierendementen en dichtte het gat met de rente in de VS. Ook leidde dit ertoe dat de Euro met ~1% in waarde steeg ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
De negatieve prestaties van het fonds voor ontwikkelde en opkomende aandelen en het fonds voor hoogrentende obligaties waren grotendeels te wijten aan deze waardeschommelingen van verschillende valuta.
Het geldmarktrendement in Europa blijft laag (<-0,5%), maar zal in de komende kwartalen mogelijk iets stijgen.
Wat heeft juni voor ons in petto?
- Elke vreedzame oplossing betreft de oorlog in Oekraïne zal cruciaal zijn om de volatiliteit op de markten te verminderen.
- De stijgende energieprijzen blijven een grote bron van risico op de markten. Mogelijke maatregelen om deze prijzen te beheersen zullen worden bekeken.
- Economische gegevens (zoals de banenmarkt en inflatie) zullen scherp in de gaten worden gehouden. Ook zullen de 10-jaarsrendementen van minder dan 3% in de VS cruciaal zijn voor marktherstel.
- De Federal Reserve zal naar verwachting de kortetermijnrente in juni opnieuw met 0,5% verhogen. Dit is al verwerkt in de prijzen van kortetermijnobligaties.
Wat betekent dit voor mijn plannen?
Laat de onrustige markt je langetermijndoelen niet verstoren. Een goed gediversifieerde portefeuille is op de lange termijn de sleutel tot succes. Een brede portefeuille zoals Vive deze samenstelt zal op lange termijn hoogstwaarschijnlijk een opwaartse trend laten zien, al zitten er mindere periodes tussen. Ook het consistent inleggen is in periodes zoals deze cruciaal, zodat je profiteert van de dalende markt.