Marktupdate: Eerste kwartaal 2024
Afgelopen kwartaal was een bewogen kwartaal voor de financiële markten. Het algehele optimisme op de markt heeft ervoor gezorgd dat aandelen tot ongekende hoogte zijn gestegen. Obligaties hebben daarentegen uitdagende maanden gekend, mede door aanhoudende inflatiecijfers.
Terugblik op eerste kwartaal 2024: optimisme in de markt ondanks aanhoudende inflatie.
Het vierde kwartaal van 2023 bracht positieve geluiden door een hoger dan verwachte groei van de economie in de VS. Dit in combinatie met wereldwijde bemoedigende signalen van oplevende economische groei heeft ervoor gezorgd dat beleggers optimistisch gestemd waren in het begin van 2024. Mede hierdoor haalde de aandelenmarkt historisch hoge rendementen in combinatie met lage volatiliteit. Terwijl de aandelenmarkt hoge pieken beleefde, stagneerde de obligatiemarkt. Dit is voornamelijk te wijten aan de aanhoudende inflatiecijfers. Doordat de inflatie niet zakt, hebben de centrale banken aangegeven de rente minder te laten zakken dan voorheen verwacht. Dit heeft ervoor gezorgd dat de rendementen op de obligatiemarkt stilgevallen zijn. Dit heeft vooral effect gehad op overheidsobligaties en bedrijfsobligaties van zeer kredietwaardige bedrijven. Dit komt omdat de rente grote invloed heeft op het rendement van deze veilige beleggingen. Bedrijfsobligaties met meer risico, ook wel High Yield bedrijfsobligaties, hebben het beter gedaan. Dit komt omdat deze beleggingen ook rendement halen uit het kredietrisico van bedrijven die minder goed staan aangeschreven.
Beste fondsprestatie in eerste kwartaal 2024:
Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund + 11,43%
Afgelopen kwartaal bracht een zeer positief beleggingsrendement voor aandelen. Obligaties deden het minder goed, waar vooral bedrijfsobligaties van goed aangeschreven bedrijven en staatsobligaties het minder goed deden. De aandelenportefeuille als geheel liet een rendement zien van 10,2%.
Historisch hoge pieken op de aandelenmarkt, wat betekent dat voor mijn portefeuille?
De aandelenmarkt heeft het afgelopen kwartaal uitzonderlijk goed gepresteerd. Het sentiment in de markt is echter dat de aandelenmarkt de komende tijd weer zal zakken. Volgens Nobel prijs winnaar Robert Shiller zijn de koersen van Amerikaanse aandelen meer toegenomen dan de winst van de onderliggende bedrijven. Dit kan leiden tot een neerwaartse correctie op de aandelenmarkt. “Wanneer de koersen te ver voorlopen op de winsten, zal er uiteindelijk een correctie komen”, stelt hij.
Moet je hier op handelen en jouw portefeuille hierop aanpassen, door bijvoorbeeld jouw aandelen te verkopen? Nee! Het Vive beleggingsmodel zorgt ervoor dat jouw portefeuille zo optimaal mogelijk gediversifieerd is voor jouw risiconiveau. Dit houdt in dat dit soort onrust weinig effect zal hebben over de gehele linie van jouw portefeuille. Bovendien is het wetenschappelijk aangetoond dat het bijna onmogelijk is om de markt te timen, dat wil zeggen dat je probeert te voorspellen wanneer de beurs daalt. Grote kans dat je dus rendement misloopt als je dit doet.
Robert Shiller’s advies luidt: gebruik goedkope index fondsen om de gehele aandelen en obligatiemarkt in jouw portefeuille op te nemen en hou deze vast.
Dit sluit naadloos aan bij de boodschap van Vive. We zullen hem nog een keer herhalen: laat de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de risico’s die voor jouw plan aanvaardbaar zijn. Kijk in de app hoe jij jouw aanvaardbare risiconiveau hebt ingesteld voor je beleggingsplannen. De bewegingen op financiële markten zijn geen reden om je risico aan te passen. Een wijziging van jouw persoonlijke situatie kan dat wel zijn.
Als jij jouw aanvaardbare risiconiveau zodanig aanpast dat daardoor je huidige beleggingsportefeuille moet worden aangepast, dan zorgt Vive daar automatisch voor. En het consequent vasthouden aan je beleggingsstrategie met goed gespreide portefeuilles is op de lange termijn de sleutel tot succes.