Marktupdate: Eerste kwartaal 2023
Het eerste kwartaal van dit jaar bracht een positief beleggingsrendement voor alle beleggingscategorieën. Wereldwijde aandelenbeleggingen kenden het hoogste (+5%) rendement. Maar de financiële markten werden ook opgeschrikt door schandalen in de bankensector. Is er meer turbulentie te verwachten, en welke invloed heeft dit op je beleggingsplannen?
Bankenschandalen
In de V.S. kwamen enkele regionale spaarbanken in de problemen. Silicon Valley Bank en Signature Bank gingen failliet, en de aandelenkoers van First Republic Bank stortte in. Het risicobeheer bij deze banken was slecht te noemen. Dit komt doordat voor kleine regionale banken in de V.S. minder strenge regels gelden dan voor grotere banken. Goed om te weten: binnen de Europese Unie gelden voor banken, ongeacht de omvang, dezelfde kapitaalseisen.
In Zwitserland, dat geen lid is van de E.U., ging de eeuwenoude bank Credit Suisse onderdoor aan diverse schandalen. De toezichthouder dwong, om verdere problemen te voorkomen, een overname van Credit Suisse af door hun Zwitserse collega bankinstelling UBS. Hierdoor traden verliezen op in de aandelenportefeuille op posities in deze banken. Wat betekent dit voor de beleggingsplannen?
Omdat Vive alleen belegt in goed gespreide, passief beheerde, aandelenfondsen, kan een enkel faillissement nooit van grote invloed zijn op het rendement. De posities die door deze fondsen in een enkele onderneming worden aangehouden staan in verhouding tot de totale (beurs)waarde van die onderneming, de marktkapitalisatie.
Er wordt dan ook niet gespeculeerd op gunstigere koersontwikkelingen van een enkele onderneming, ten opzichte van andere ondernemingen. In de aandelenbeleggingen in jouw beleggingsplannen is er een minieme positie in Silicon Valley Bank, Signature Bank, First Republic bank en in Credit Suisse geweest. In totaal 0,09%. Het geleden verlies hiervan is circa 0,08% van de aandelenbeleggingen.
Dat was heel anders bij het grootste pensioenfonds in Zweden: Alecta. Alecta bleek een veelvoud van de verhouding, naar marktkapitalisatie, van Silicon Valley Bank in hun portefeuille te hebben, waardoor het grote verliezen leed. De directeur beleggingen werd, als gevolg van dit miljoenenverlies, dan ook ontslagen.
Beste fondsprestatie in het eerste kwartaal: Northern Trust World Custom ESG Equity Index Fund +5,05%
Afgelopen kwartaal bracht een positief beleggingsrendement voor alle beleggingscategorieën. Aandelenmarkten lopen vooruit op een voorzichtig gunstig winstscenario voor het bedrijfsleven.
Kunnen we meer turbulentie verwachten?
Het is niet te verwachten dat er meer onrust optreedt. De ontwikkelingen en schandalen in de bankensector staan op zichzelf, en zullen geen kettingreactie teweegbrengen zoals in de kredietcrisis in 2008.
De renteontwikkeling zal vooral gedreven worden door het beleid van centrale banken om de inflatie in toom te krijgen. De Federal Reserve (FED) van de Verenigde Staten verhoogde in maart 2023 de rente naar 4,75% - 5,00%, een forse stijging van twee procentpunten sinds eind vorig jaar. De Europese Centrale Bank (ECB) voert eveneens een beleid van rentestijgingen. Met als doel om de inflatiestijging te doen omslaan in inflatiedaling, tot het niveau van de inflatiedoelstelling (rond de 2%). Beleggers verwachten dat de ECB daarin zal slagen, want per eind maart liggen de rentes op lange termijn rond het niveau van 2,5%, terwijl de korte rente boven de 2,8% ligt.
Het onder controle krijgen van de inflatie zal op den duur positief voor de economie zijn, omdat het daarmee een loon-prijsspiraal voorkomt. Zo’n loon-prijsspiraal kan ontstaan als gestegen loonkosten per product worden doorberekend in de prijzen, en de aldus ontstane hogere prijzen op hun beurt weer tot hogere looneisen leiden.
De rentestijgingen op korte termijn zullen effect hebben op ondernemingen die gefinancierd zijn met kortlopend vreemd vermogen aangezien zij hogere rentes gaan betalen. Ondernemingen met te lage marges kunnen hierdoor in de problemen komen.
Geopolitieke spanningen in de wereld blijven eveneens van invloed op de financiële markten. De oorlog in Oekraïne heeft effect op de prijzen van graan en van olie. De oplopende spanning tussen China en Taiwan maakt beleggers bewust van de risico’s die zijn verbonden aan afhankelijkheden in de aanvoerketen van computerchips.
Wat betekent dit alles voor mijn plannen?
Laat de markt je langetermijndoelen niet verstoren. Het consequent vasthouden aan je beleggingsstrategie met goed gespreide portefeuilles is op de lange termijn de sleutel tot succes.
Vive's beleggingsstrategieën houden rekening met de risico’s die voor jouw plan aanvaardbaar zijn. Kijk in de app hoe jij jouw aanvaardbare risiconiveau hebt ingesteld voor je beleggingsplannen. De bewegingen op financiële markten zijn geen reden om je risico aan te passen. Een wijziging van jouw persoonlijke situatie kan dat wel zijn. Als jij jouw aanvaardbare risiconiveau zodanig aanpast dat daardoor je huidige beleggingsportefeuille moet worden aangepast, dan zorgt Vive daar automatisch voor.
Goed om te weten
Uitingen van Vive zijn samengesteld om te informeren en amuseren. De inhoud mag niet worden beschouwd als financieel advies. Vermogensbeheer kent risico’s.