Update
Market

Marktupdate: Derde kwartaal 2024

Gaston Siegelaar
October 21, 2024
4
 min

Het derde kwartaal van 2024 was voornamelijk positief te noemen. Ondanks flinke schommelingen in augustus eindigden alle beleggingscategorieën van Vive in de plus.

Terugblik op derde kwartaal 2024: Sterk kwartaal voor financiële markten na veel turbulentie.

In het derde kwartaal van 2024 toonden de wereldwijde financiële markten overwegend een positieve trend, hoewel er enkele perioden van verhoogde volatiliteit waren. In augustus veroorzaakte een teleurstellend banenrapport in Amerika onzekerheid. Ook ontstonden er twijfels over de opbrengsten van grote investeringen in technologie zoals kunstmatige intelligentie. Vooral landen met tech-gerichte aandelenmarkten zoals Taiwan en Zuid-Korea werden hierdoor zwaar getroffen. Daarnaast besloot de centrale bank van Japan om de rente naar boven bij te stellen. Dit alles leidde tot een neerwaartse beweging van aandelenkoersen in augustus.

Toch herstelden de aandelenmarkten zich in september. Dit kwam voornamelijk door meerdere stimuleringsmaatregelen, waaronder een verlaging van de rente door de Amerikaanse Federal Reserve Bank met 0,5% en door de Europese Centrale Bank met 0,25%. De Chinese regering kondigde daarnaast flinke nieuwe stimuleringsmaatregelen aan, wat de aandelenmarkten verder ondersteunde. De renteverlagingen zorgden voor mooie rendementen bij aandelen van kleine bedrijven (ook wel “small caps” genoemd). Deze relatief kleinere bedrijven hebben meer last van hoge rentestanden omdat hoge rentestanden externe financiering duurder maken. Kleine bedrijven maken veelal meer gebruik van externe financiering dan hun grotere concurrenten. Hierdoor heeft een verlaging van de rentestanden een relatief groter positief effect op de aandelen van small cap bedrijven.

Naast aandelen deden ook de obligatiemarkten het goed, mede dankzij de renteverlagingen. Beleggingscategorieën zoals bedrijfsobligaties en staatsobligaties presteerden goed.

Kortom, in september keerde het vertrouwen terug. Dit herstel leidde ertoe dat het kwartaal positief is geëindigd.

Beste fondsprestatie in derde kwartaal 2024:
NT World Small Cap ESG Low Carbon Index Fund + 5,42%

Beleidsaanpassingen van centrale banken, wat betekent dat voor mijn portefeuille?

Het derde kwartaal werd sterk beïnvloed door het beleid van centrale banken wereldwijd. Hoewel er positief nieuws kwam uit de VS en de EU, zorgde minder gunstig beleid op andere plekken, zoals in Japan, voor onzekerheid. Deze beleidswijzigingen leidden tot aanzienlijke marktfluctuaties. Toch is opnieuw gebleken dat beleggers zich niet door deze volatiliteit moeten laten leiden. Ondanks de schommelingen leverde het kwartaal uiteindelijk goede rendementen op.

Ons advies blijft onveranderd. Pas jouw portfolio niet aan op korte termijn fluctuaties in de markt. Het Vive beleggingsmodel zorgt ervoor dat jouw portefeuille zo optimaal mogelijk gediversifieerd is voor jouw risiconiveau. Op de lange termijn hebben dit soort fluctuaties weinig effect op jouw portefeuille.

Laat de markt jouw lange termijn doelen niet verstoren.

Blijf je doelen volgen en pas alleen je portefeuille aan als je persoonlijke situatie verandert, niet op basis van marktschommelingen. Het vasthouden aan je beleggingsstrategie met goed gespreide portefeuilles blijft de sleutel tot succes op de lange termijn. Zoals Warren Buffet, een van de succesvolste beleggers ooit, het zegt: “Outstanding long-term results are produced primarily by avoiding dumb decisions, rather than by making brilliant ones”.

In 30 min alles weten over pensioen?

Krijg een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland.
Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk