Expertise
Operations

De impact van pensioenoplossingen op werknemerstevredenheid en retentie

Tom Kerckhaert
July 29, 2024
5
 min

Zoals “kleren de man maken,” maken medewerkers het bedrijf. Ontzettend cliché, maar het is echt waar! Als bedrijf wil je gewoon je beste werknemers houden en daarvoor is het belangrijk dat je er voor zorgt dat ze tevreden blijven. Een belangrijk, maar vaak ondergewaardeerd aspect van werknemerstevredenheid is de pensioenregeling, dit wordt namelijk door 90% van de Nederlanders als een gegeven gezien. Maar wist je dat alleen maar een derde van de Nederlanders een pensioen heeft? En het zijn niet alleen zzp’ers die geen pensioen hebben! Ook veel werknemers die bij bedrijven van verschillende grootte werken hebben niet altijd een pensioen. In deze blog bespreken we hoe moderne pensioenoplossingen de tevredenheid en daarmee ook retentie van werknemers kunnen verhogen.

Maar eerst, waarom is retentie en werknemerstevredenheid zo belangrijk (naast dat werknemers het bedrijf, in veel gevallen, maken wat het is)?

Structurele krapte op de arbeidsmarkt

In de huidige krappe arbeidsmarkt is het vinden van geschikt personeel een grote uitdaging. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan deze krapte:

  1. Meer vacatures dan werklozen: Volgens het UWV zijn er al meer dan twee jaar meer vacatures dan werklozen, wat leidt tot een structurele krapte op de arbeidsmarkt​ (UWV Particulieren)​. Dit betekent dat werkgevers harder moeten concurreren om talent aan te trekken. Ook hebben werknemers meer opties, dus blijven ze rondkijken. 
  2. Automatisering en technologie: Hoewel automatisering en technologie als oplossingen worden gezien, blijkt dat de verwachtingen hierover vaak te hoog te zijn. Automatisering en AI kunnen veel taken overnemen, maar deze zullen niet al het werk kunnen vervangen​ (SD Worx)​. Dit betekent dat menselijke werknemers nog steeds cruciaal zijn voor veel functies.
  3. Werkdruk en stress: Door het gebrek aan personeel neemt de werkdruk in sectoren zoals de horeca, onderwijs en zorg toe. Dit leidt tot hogere stress- en burn-outklachten onder werknemers, wat de uitdaging om personeel te behouden en nieuw personeel aan te trekken verder vergroot​ (UWV Particulieren)​. 

Ondanks dat er in het laatste kwartaal minder banen waren, is de krapte op de arbeidsmarkt volgens het UWV structureel. 

Maar dat is niet de enige reden waarom je werknemers wilt behouden. 

Het kost namelijk nogal wat om een nieuwe werknemer te werven en onboarden. Gemiddeld $4.700 volgens The Society for Human Resource Management. Daar komt dan ook nog $1.296 bovenop voor het trainen van die nieuwe medewerker​ (Toggl Track)​​ (Homebase)​. Bovendien moet je ook nog rekening houden met de waardevolle kennis en expertise die verloren gaat bij het vertrek van een werknemer. Nieuwe medewerkers zijn daarbij pas na 3 tot 8 maanden volledig ingewerkt (Expert Beacon)​​ (Homebase)​.

Kortom, de combinatie van een structureel tekort aan beschikbare kandidaten en de hoge kosten van werving en onboarding maakt het essentieel voor werkgevers om effectieve strategieën te ontwikkelen voor het behoud van hun werknemers.

Hoe draagt een goede pensioenregeling bij aan werknemersretentie?

Een goede pensioenregeling kan een cruciale rol spelen in het behoud van werknemers binnen een organisatie. Wanneer werknemers zien dat hun werkgever investeert in hun toekomstige financiële zekerheid, voelen ze zich gewaardeerd en gesteund. Wat de werknemerstevredenheid en geruststelling verhoogt. En de stress verlaagt.

Een aantrekkelijke pensioenregeling kan de loyaliteit en betrokkenheid van werknemers ook vergroten. Werknemers die zich verzekerd voelen over hun financiële toekomst, zijn vaak meer gemotiveerd en toegewijd aan hun werk en de organisatie. Ze weten namelijk dat ze goed zitten en kunnen bouwen op de werkgever. Daarbij komt ook nog dat een goede pensioenregeling een onderscheidende factor kan zijn in een krappe arbeidsmarkt die helpt om talent te behouden (en ja, stiekem toch ook om aan te trekken). Werknemers vergelijken vaak secundaire arbeidsvoorwaarden bij het maken van carrièremoves, en een sterke pensioenregeling kan een doorslaggevende factor zijn.

Helaas is het wel zo dat, ondanks dat werknemers pensioen écht belangrijk vinden, de waardering er voor niet heel groot is. Hoe komt dit?

Pensioen is vanzelfsprekend voor werknemers maar ondergewaardeerd

Voor veel werknemers is pensioen een vanzelfsprekende arbeidsvoorwaarde, maar het wordt vaak ondergewaardeerd. Misschien herken je jezelf wel in dit voorbeeld: Lisa, een 35-jarige marketingmanager, ontvangt regelmatig informatie over haar pensioen, maar de ingewikkelde vaktaal en onduidelijke overzichten maken het voor haar lastig om te begrijpen hoe haar pensioen is opgebouwd en wat de prognoses zijn. Zonder duidelijk inzicht beschouwt ze haar pensioenregeling als minder belangrijk in vergelijking met andere directe voordelen zoals bonussen, extra vakantiedagen en zelfs een sportschoolabonnement.

Dit gebrek aan inzicht komt door de complexiteit en het gebrek aan transparantie van traditionele pensioenfondsen. Werknemers zoals Lisa weten niet precies hoeveel ze hebben opgebouwd of waar hun geld in wordt belegd, waardoor het moeilijk is om de waarde van hun pensioenregeling in te schatten.

Hoe kan je ervoor zorgen dat werknemers meer waardering krijgen voor hun pensioen?

Om ervoor te zorgen dat werknemers zoals Lisa meer waardering krijgen voor hun pensioenregeling, zijn er verschillende strategieën die bedrijven kunnen toepassen:

Transparantie bieden

Werkgevers kunnen gebruiksvriendelijke apps en platforms aanbieden waarmee werknemers real-time inzicht krijgen in hun pensioenopbouw. Als Lisa via een app precies kan zien hoeveel ze heeft opgebouwd en hoe haar geld wordt beheerd, zal ze meer waardering krijgen voor haar pensioenregeling.

Financiële educatie verbeteren

Door werknemers educatieve middelen aan te bieden, kunnen ze beter begrijpen hoe pensioenopbouw werkt en welke voordelen het biedt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van workshops, webinars of informatieve sessies. Als Lisa beter begrijpt hoe haar pensioen werkt, zal ze het meer waarderen.

Flexibiliteit en personalisatie

Geef werknemers de mogelijkheid om hun pensioenplan aan te passen aan hun individuele behoeften en doelen. Lisa zou graag meer controle willen over haar pensioeninvesteringen en de mogelijkheid om haar plan aan te passen aan haar levensfase en financiële doelen. Ook is de onduidelijkheid wat er gebeurt met Lisa’s pensioen als ze weggaat bij haar huidige werkgever, een vraag die ze zichzelf stelt. 

Door deze strategieën toe te passen, kunnen werkgevers de tevredenheid en retentie van hun werknemers aanzienlijk verbeteren, wat uiteindelijk bijdraagt aan het succes van de organisatie.

Bespaar op werknemersverloop door te investeren in moderne, transparante pensioenoplossingen

Het behouden van werknemers is cruciaal in de huidige krappe arbeidsmarkt, waar het vinden van geschikt personeel steeds moeilijker wordt. Een goede pensioenregeling kan een significante bijdrage leveren aan werknemerstevredenheid en retentie. Transparantie, financiële educatie en personalisatie zijn essentieel om werknemers meer waardering voor hun pensioen te laten krijgen. Wanneer werknemers zich gesteund voelen door een goed pensioenplan, stijgt hun tevredenheid en loyaliteit, wat resulteert in minder verloop en lagere wervingskosten. Investeren in moderne pensioenoplossingen is daarom een strategische zet voor organisaties die hun werknemers willen behouden en motiveren.

Krijg vrijblijvend een uitgebreide uitleg

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk