Expertise
Investments

Alles wat je moet weten over Jaarruimte

Tom Kerckhaert
September 12, 2024
5
 min

Jaarruimte is een belangrijk concept voor iedereen die het maximale uit zijn pensioenopbouw wil halen. Het biedt de mogelijkheid om belastingvoordeel te krijgen op de bedragen die je opzij zet voor later. In dit artikel leer je alles over jaarruimte, hoe je het berekent en waarom het zo belangrijk is voor je financiële toekomst.

Wat is Jaarruimte?

Jaarruimte is het maximale bedrag dat je in een jaar belastingvrij mag bijstorten in je pensioenregeling. Dit maximale bedrag wordt bepaald door jouw inkomen uit het vorige jaar. Als je minder pensioen hebt opgebouwd - onder het maximale bedrag - dan kun je deze ruimte gebruiken om je pensioen aan te vullen. 

Waarom is jaarruimte belangrijk voor mij?

Jaarruimte is belangrijk omdat het je helpt bij het opbouwen van je pensioen, je krijgt er zelfs wat belastingvoordelen voor. Door gebruik te maken van je jaarruimte, kun je het bedrag dat je aan belasting betaalt verminderen. Als gevolg groeit jouw pensioenpot en zorg je voor een comfortabele oude dag, zonder dat je onnodig belasting betaalt. Wel goed om te weten, zodra jouw pensioenpot wordt omgezet in een pensioenuitkering, betaal je alsnog belasting. Die is echter lager dan de belasting die je nu zou betalen. 

Hoe bereken ik mijn jaarruimte?

Het berekenen van je jaarruimte kan complex zijn, maar gelukkig zijn er tools en calculators beschikbaar die je hierbij helpen. Deze bieden handige rekenhulpen om je jaarruimte te berekenen. Maar je kan het natuurlijk ook zelf doen. 

Stappen om jouw jaarruimte te berekenen:

Voorbeeld 1: Jaarruimte berekenen 

Stel, je inkomen in 2024 is €50.000 en je pensioenopbouw was €0. De jaarruimte wordt berekend als volgt:

  1. Bereken je eigen bruto-inkomen: Verzamel hiervoor je jaaropgaven of winstcijfers als je ondernemer bent. Om makkelijk te rekenen zeggen we dat jouw inkomen €50.000 is.
  2. Zoek de AOW-franchise op van dit jaar: Dit is het bedrag waarover je geen pensioen mag opbouwen, in 2024 is dit €17.545. De reden hiervoor is dat dit al in je AOW opgenomen is, dus is het al mooi geregeld door de overheid. De uitkomst noemen we ‘de grondslag.’
  3. Bekijk vervolgens de maximale pensioenopbouw volgende de belastingdienst: Dit kun je vinden op de website van de belastingdienst (die vind je hier). In 2024 is dit 30% van je bruto-inkomen. 
  4. (Optioneel) Zoek nu je factor A op: Je vindt dit op je Uniform Pensioenoverzicht (UPO). De UPO is het jaarlijks overzicht dat je van je pensioenfonds ontvangt.

    In deze rekensom bouw je geen pensioen op dus we rekenen met €0. 

Let op, dit heb je natuurlijk alleen als je al bij een pensioenfonds zit - bijvoorbeeld als je onder een collectief pensioenfonds valt. Dan bouw je al op en heb je mogelijk geen jaarruimte meer. 

  1. Eventuele lijfrente-inleg: Mocht je ergens, bijvoorbeeld bij Vive al lijfrente-inleg gedaan hebben, dan moet je dit nog aftrekken in de formule. Deze zetten we op €0 voor nu, want we gaan ervan uit dat je geen extra pensioen opbouwt.

  2. Bereken nu je jaarruimte: Hiervoor gebruik je de volgende formule,
    ((Bruto-inkomen − AOW-franchise) × Maximale pensioenopbouw (%)) − (6.27 × Factor A) − eventuele lijfrente-inleg 

Voorbeeld: 

Je inkomen is €50.000 en je factor A is €0. 

De berekening is dan: ((€50.000 −€17.545) × 30%) − (6.27 × €0) - €0 = €9,586.50

  1. Let op de volgende puntjes:
    Maximale jaarruimte 2024 is gezet op €36.077
    Maximale inkomen waarover je jaarruimte over mag berekenen is €137.800

Voorbeeld 2: Jouw jaarruimte optimaal inzetten 

Je hebt de mogelijkheid om je jaarruimte, uit de vorige jaren te gebruiken - mits je deze nog niet volledig hebt benut. Dit noemen we ook wel reserveringsruimte. Je kunt hiermee de niet benutte jaarruimte van de afgelopen tien jaar inhalen. Gebruik hiervoor de inhaalruimte (ook wel reserveringsruimte genoemd). De maximale reserveringsruimte in 2024 (tot 10 jaar terug inhalen) is €41.608

Je kunt jouw inhaalruimte (reserveringsruimte) hier opzoeken.

Voordelen van het benutten van jaarruimte

  • Belastingvoordeel: Je betaalt minder belasting over je inleg, hierdoor houd je meer over voor later (doe hier natuurlijk wel aangifte voor).
  • Hogere pensioenopbouw: Je bouwt sneller meer op omdat er meer in het potje zit (geld maakt geld), hierdoor heb je meer geld beschikbaar als je met pensioen gaat.
  • Flexibiliteit: Zelf bepalen hoeveel en wanneer je inlegt. 

Tips voor het maximaal benutten van jaarruimte

  1. Begin op tijd met berekenen en plannen.
  2. Maak gebruik van online tools en calculators. Je kunt hiervoor onze calculator gebruiken, bekijk die van de overheid hier: Bereken uw aftrekbare lijfrentepremie (vanaf 2016) (belastingdienst.nl)
  3. Raadpleeg een financieel adviseur voor persoonlijk advies. Dat is altijd het beste als je er niet meer uitkomt. 

Conclusie

Jaarruimte is een krachtige tool om je pensioenopbouw te verbeteren. Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden die de belastingdienst biedt, kun je zorgen voor een financieel zorgeloze oude dag. Neem de tijd om je jaarruimte te berekenen en plan je financiële toekomst vandaag nog!

Krijg vrijblijvend een uitgebreide uitleg

Krijg in slechts 30 minuten een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland. Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk