Expertise
Operations

3 mythes waardoor werkgevers pensioen regelen op de lange baan schuiven

Ramses van de Nes
October 14, 2024
5
 min

In onze gesprekken met werkgevers merken we dat ze het regelen van pensioen vaak blijven uitstellen. Het is begrijpelijk dat pensioen regelen misschien niet je eerste prioriteit is. Als ondernemer heb je al genoeg aan je hoofd. Maar wat als we je vertellen dat het veel eenvoudiger en betaalbaarder is dan je denkt? In deze blog bespreken we de 3 mythes die er voor zorgen dat werkgevers pensioen regelen blijven uitstellen en laten we zien hoe makkelijk het is om te starten met pensioen.

Pensioen regelen? Dat doen we als…

Welke van de volgende uitstel ‘excuses’ komen jou bekend voor? 

“Ja, we willen zeker pensioen regelen als we de volgende fundraising hebben gehad.” 
“Ons team is nog niet groot genoeg om pensioen te regelen.”
“We hebben het nu heel druk omdat we (...) als we hier uit zijn kunnen we aan pensioen denken.”

Dit zijn allemaal hele begrijpelijke en goed doordachte redenen om pensioen uit te stellen. Vandaar ook dat we ze zo vaak horen. Je bent niet de enige! Het is alleen wel jammer dat deze redenen om uit te stellen gebaseerd zijn op de mythes duur, ingewikkeld, en kost veel tijd. Maar het tegendeel is waar. Het regelen van pensioen levert je juist een hoge ROI: het kost weinig tijd en geld voor wat je er voor terugkrijgt en je bindt medewerkers aan de organisatie. Niet onbelangrijk als start-up of scale-up. Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde die je helpt talenten aan te trekken en te behouden. Bovendien help jij je werknemers te plannen voor hun toekomst.

Laten we eens kijken naar de mythes die er over pensioen bestaan.

Mythe 1: Pensioen is ingewikkeld

Pensioen is in het collectieve bewustzijn een soort van ijsberg in het water. Je weet dat het er is, want je ziet het topje, wat een representatie is van het concept pensioen. Maar je hebt er geen idee van hoe het werkt, omdat zon’ 80% van de ijsberg onder het wateroppervlak ligt. Dus natuurlijk stel je pensioen regelen liever uit, totdat je eindelijk die ene grote klant binnenhaalt. Want er achter komen hoe groot de ijsberg onder het oppervlak is, kost veel moeite en is nogal ingewikkeld. Je duikt nu eenmaal niet onvoorbereid het ijskoude water in. Maar pensioen is een stuk minder ingewikkeld dan je denkt. Alleen zijn pensioenfondsen van oudsher niet zo transparant. En vaktermen zoals dekkingsgraad, beschikbare ruimte en pensioenpijlers maken het ook niet veel duidelijker (en onze overheids website helpt daar ook niet altijd bij). Dit willen we bij Vive veranderen, vandaar dat we blogs schrijven zoals deze over de pensioenpijlers.

Mythe 2: Pensioen opzetten kost veel tijd

Nieuws over pensioenen, of het nu gaat over onderhandelingen (bijvoorbeeld Cao-onderhandelingen) of het behalen van een akkoord, hebben altijd iets gemeen: lange doorlooptijden. 

Neem nu het Pensioenakkoord. Dit werd in juni 2019 bereikt nadat vakbonden, werkgevers en de overheid 10! jaar hadden onderhandeld. Het uitwerken van dat akkoord in de Wet toekomst pensioenen, duurde nog eens 4 jaar. En dan hebben we het ook nog niet eens over het pensioen zelf optuigen. Daarnaast duurt het bij de meeste traditionele pensioenaanbieders ook echt lang voordat ze pensioen voor je werknemers hebben opgezet. Want dit gaat vaak gepaard met het opstellen van hele boekwerken aan reglementen en een legio pensioenadviseurs. Logisch dus dat de mythe dat pensioen opzetten veel tijd kost is ontstaan. 

Maar, dit hoeft niet zo te zijn. Bij ons is pensioen regelen geen langdurig, bureaucratisch proces. Binnen één werkdag kun je een volledig functionerende pensioenregeling hebben, zonder dat het je kostbare tijd of energie kost. Je hoeft alleen maar een paar gegevens in te vullen, een keertje met ons te zitten en daarna doen wij de rest. Je kan hier meer informatie over vinden in onze blog over onboarding bij Vive. 

Mythe 3: Pensioen is duur

Oké, laten we eerlijk zijn, want je bent niet gek! Deze mythe is gebaseerd op een historisch feit. Het traditionele pensioen was en is duur. Wat het onder andere duur maakt zijn de pensioenbemiddelaars die profiteren van mythes 1 en 2 (en niet te vergeten de administratieve rompslomp). Maar pensioen hoeft echt niet duur te zijn. Voor een paar euro per maand kan je al beginnen met een pensioenregeling. Daarnaast zijn er flexibele opties waarmee je kunt opschalen of afschalen wanneer je wilt. Je hoeft dus niet te wachten op de volgende grote klant of fundraising—je kunt meteen beginnen zonder je budget enorm te belasten.

Too good to be true?

Wanneer werkgevers van ons horen dat je pensioen binnen een dag kan regelen voor ongeveer 6 euro per werknemer per maand zijn ze in eerste instantie verrast en verbaasd. “Wauw, ik wist serieus niet dat het zo makkelijk was,” krijgen we regelmatig te horen. Maar ook: “Dit klinkt te goed om waar te zijn.” Dit geeft aan hoe sterk de mythes staan gegraveerd in ons collectieve bewustzijn. We geloven simpelweg niet dat pensioen makkelijk, flexibel, transparant en goedkoop kan zijn. En toch is het wel zo. Je hoeft het dus niet uit te stellen tot de volgende fundraising of tot je in rustiger vaarwater zit. En zelfs als je werknemers er nu nog niet om vragen, is het wel lekker om het al geregeld te hebben, zodat je het in je vacatures kan zetten. Daarnaast maak jij je mensen er écht blij mee. Stel het regelen van pensioen dus niet langer uit!

In 30 min alles weten over pensioen?

Krijg een compleet beeld van het pensioenlandschap in Nederland.
Inclusief een overzicht van alle mogelijkheden en keuzes.

30 min.
Google Meet
Paul Spronk